NEWS

Het naslagwerk heeft reeds van enige aandacht genoten. Vanaf september heden kunt u beroep doen om een vertelling mee te maken. Wenst u ook een vertelling of een sessie met draaiorgel Den Ajoin, aarzel dan niet om contact te nemen!

Onderstaand vindt u meer persaandacht : VRT, RADIO2 De zoektocht naar het orgel.
Onderstaand vindt u publicatie uit magazines. : Erfgoed, Stad Aalst, VRTnews, HLN,…
Onderstaand vindt u opnames van carnaval radio uit Aalst, daaronder TV- & Press Info.
Onderstaand vindt u nieuws en afbeeldingen over enkele avontuurlijke vertellingen.

PRESS

NEW: 25/02/2024 : lezing over ‘muziekerfgoed uit Aalst, alles over orgels, het onderzoek en naslagwerk. Dit gaat door in de Living van Elise te Erembodegem.

NEW: 24/11/2023 : Draaiorgel Den Ajoin speelt bekende Aalterse deuntjes, vast en zeker herkent u er veel van. Dit gaat door tijdens de Seniorenweek van WZC Aqua Vita Gijzegem.

NEW: 23/11/2023 : Lezing muziekerfgoed in Aalst/België – Orgel Van De Zwarte Kat & August Schollaert. Dit gaat door tijdens de Seniorenweek van WZC Aqua Vita Gijzegem.

NEW: 21/11/2023 : lezing over orgels in Aalst en het mysterie van het orgel van De Zwarte Kat. Dit gaat door tijdens de Seniorenweek van LDC De Maretak Aalst.

NEW: Draaiorgel Den Ajoin is vanaf heden operationeel voor u vereniging of evenement!

NEW: 12/08/2023 : Peter- of meterschap aanvragen van een graf van August Schollaert in Aalst.


LIVE RADIO

LIVE RADIO :

Herbekijk het MechaMusica nieuwjaarsconcert 2023.

  • Herbekijk links het volledige concert, en kijk rechts onze Nieuwjaarswens 2023

Wat heeft Aalst carnaval met orgels te maken?
Luister naar het verhaal en de ontdekking van Aalsters kermis- en carnaval erfgoed!


15 maart 2022 : Interview -Het verhaal van August Schollaert en orgelstad Aalst

Lukas De Cock gaat in gesprek met Steven Keymeulen over de vergeten figuur van August Schollaert (1893-1958). Zijn verhaal is verweven met de orgel geschiedenis van zijn geboortestad Aalst. Een geschiedenis die hij grotendeels mee geschreven heeft. Ontdek er alles over in deze podcast! Aansluitend werd ook een geanimeerde video gemaakt over het levenswerk van August Schollaert. 


29 jan 2011 : OilsjtMjoezik – MOMM (Marlons Oilsjters Meziek Museum)

27 jan 2021 : OilsjtMjoezik – “Van Kitch tot brol – mé Schaa Kelly en Mati

AANRADER !

23 jan 2021 : OilsjtMjoezik –bé Salami & Vereecken

21 jan 2021 : Ajoin Music – Den Droiloeizen donderdagauved bè Lolo en Tommeken!



PRESS :

25/02/2024 : lezing over ‘muziekerfgoed uit Aalst, alles over orgels, het onderzoek en naslagwerk. Dit gaat door in de Living van Elise te Erembodegem.

In de Living van Elise kwamen de voorbije seizoenen reeds tal van artiesten over de vloer. Van muzikanten tot boekvoorstellingen, comedians en theater. In een mum van tijd werd de Living van Elise een gekend concept. Steven Keymeulen geeft er op zondag 25 februari een lezing over ‘muziekerfgoed uit Aalst, alles over orgels, het onderzoek en naslagwerk www.orgelaalst.wordpress.com‘  De deuren gaan open om 19u, de lezing start stipt om 19:30. Inschrijving verplicht info@detafelavanelise.be 

Zondag 25/02/2024, 19:30u, De tafel van Elise, Erembodegem-Dorp 39, 9320 Aalst



NEW: 24/11/2023 : Draaiorgel Den Ajoin speelt bekende Aalterse deuntjes, vast en zeker herkent u er veel van. Dit gaat door tijdens de Seniorenweek van WZC Aqua Vita Gijzegem op 23 en 24 november in de namiddag om 14.30 uur.

Meer info via WZC Aqua Vita: https://www.zorg-saam.be/aqua-vitae/

Volg Draaiorgel Den Ajoin op Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61551175917219


23/11/2023 : Lezing muziekerfgoed in Aalst/België – Orgel Van De Zwarte Kat & August Schollaert. Dit gaat door tijdens de Seniorenweek van WZC Aqua Vita Gijzegem op 23 en 24 november in de namiddag om 14.30 uur.




NEW: 21/11/2023 : lezing over orgels in Aalst en het mysterie van het orgel van De Zwarte Kat. Dit gaat door tijdens de Seniorenweek van LDC De Maretak Aalst.

Dinsdag 21 nov 14u Seniorenweek LDC De Maretak Aalst ✅ , gratis maar inschrijving verplicht!

Om de drie maanden stelt het lokaal dienstencentrum een activiteitenbrochure samen voor senioren. Meer info hierover en voor inschrijvingen volg de onderstaande weblink.
https://www.aalst.be/infofiche/inschrijvingen-activiteiten-lokaal-dienstencentrum


01/09/2023 : Draaiorgel Den Ajoin is vanaf heden operationeel voor u vereniging of evenement!

Wenst u voor een vereniging of evenement een lezing over orgels in Aalst, of misschien wenst u een draaiorgel te huren? DEN AJOIN Het Arthur Prinsen draaiorgel van wijlen Gaston Van Renterghem uit Aalst krijgt een nieuw leven. Het is na 30 jaar stilstaan gerestaureerd en er werd een degelijke, uit elkaar haalbare, orgelkar voor gemaakt met kisten voor orgelboeken. Het front is in aanmaak alsook een groot aantal nieuwe boeken muziek met Aalsterse klassiekers. Eigen ontwerp gemaakt naar idee van een orgelkar van zingend straatmuziek en draaiorgel man Pieter alias Pier ’n LaLa Dus hierbij dank aan deze en ook Mik Hostekes voor het vakkundige laswerk en Helena Duson voor de 3D-ajuintjes het prachtige schilderwerk.



Muziek in aanmaak bij Sébastien Chochard: – Défilé des Nations – Blaze Away – Le Rêve passe – Pump and Circumstance – Stars and Stripes forever – Colonel Boogey March – La Spagnola – Polonäse Blankenese – Berliner Luft – Oh Suzanna – Bless ‘em all

Huidige repertoire:
– Wien Bleibt Wien – Sous Les Ponts De Paris – Vienna Blood – Oude Kameraden – In München – Barnum Cireus? – Pupeler? – O Johnny – Rosés Of Picardië – Goud En Zilver – Frou Frou – Untern ‘n Linden – Derde Man – Boerinnekesdans – Over The Waves – Potpourri – La Plus Belle Valse d’Amour – Beer Barrel Polka – El Relicario Espana Cani


12/08/2023 : Peter- of meterschap aanvragen van een graf van August Schollaert in Aalst. Steven Keymeulen diende een aanvraag in bij team Burgerzaken in het Administratief Centrum Aalst.

Wanneer een concessie van een graf ten einde loopt en ze niet wordt hernieuwd, dat wordt in principe het graf geruimd en het grafteken weggenomen. We willen de stad Aalst er laten aan herinneren dat er op het stedelijk kerkhof ook veel grafzerken staan die iets te vertellen hebben over de geschiedenis van Aalst. Steven Keymeulen bezocht het kerkhof in 2019 en ging op zoek naar het graf van August Schollaert. Gevonden! Blok B rij 16 nr 33. Het graf van arrangeur, noteur en boeksteller August Schollaert uit Aalst bestaat nog maar er zijn geen nalatenschappen, dus het graf zou verdwijnen. Dit zou een jammere zaak zijn! Eerder werd met succes het graf van orgelbouwer Mortier onder handen genomen door de vereniging MechaMusica. Steven deed meteen ook aanvraag bij de stad Aalst om het graf te laten onderzoeken en het eventueel mogelijk te laten klasseren zodat het ook in de erfgoedwandeling van het kerkhof kan opgenomen worden. Er werden toen tal van telefoontjes gepleegd en mails geschreven maar op dat moment was het helaas nog niet mogelijk, of troffen we toen de juiste persoon niet.

Vanaf 2023 is het mogelijk om peter- of meterschap aan te vragen van een graf in Aalst. Op die manier is het voortbestaan van het graf verzekerd. Naast de renovatie is een voorwaarde is dat het graf verder in de toekomst onderhouden moet worden. Steven Keymeulen diende een aanvraag in bij team Burgerzaken in het Administratief Centrum Aalst. Deze werd in augustus 2023 goedgekeurd. Er werd een dossier aangemaakt met daarin de nodige werkzaamheden. De feedback van de bouwhistoricus van het funerair team is positief. Nu zal de overeenkomst ter goedkeuring voorgelegd worden aan het College van Burgemeester en Schepenen.

              De verplichte onderhoudswerken: 

  • mild reinigen volgens de richtlijnen monumentenwacht
  • Verlijmen en opvoegen van de breuk in de deksteen
  • Heropvoegen waar nodig (voegwerk aan achterzijde brokkelt af)
  • Overige steken in de natuursteen (lijnen in de natuursteen die een potentiële breuk kunnen vormen) opvolgen en indien nodig in de toekomst herstellen.

Ook merken we op dat de foto’s van de overledenen zijn verdwenen. Het zou mooi zijn het graf en dit in oorspronkelijke staat te herstellen. Hierbij doen we een oproep aan leden van de vereniging MechaMusica ons als vrijwilliger te willen bij te staan voor deze renovatie. 

August Schollaert werd in 1893 geboren als derde zoon in een arbeidersgezin 20 maart 1893 te Aalst. Schollaert moet de muziekmicrobe reeds op jonge leeftijd hebben ervaren via zijn vader. Hij leerde al snel het vak en werd leider van een fanfare. In 1922 nam hij ontslag uit het leger en vanaf dat jaar begon hij met het noteren van boeken voor café-, dans- en kermisorgels. Hij was één der weinige in het vak die dit werk op zelfstandige basis uitvoerde. Hierdoor was hij niet gebonden aan een bepaalde orgelbouwer. August Schollaert zijn muziek voor orgels was van grote kwaliteit. Hij maakte de orgelboeken met ponsgaten in Aalst op 3 adressen en was zeer befaamd. In de jaren twintig trouwde August Schollaert met Aline Ghysbrecht, zijn partner stond vanaf dan ook op het etiket van elke orgelboek. Vermoedelijk was het kappen van boeken vooral een vrouwelijke aangelegenheid. Het echtpaar kreeg een zoon, Herman werd geboren in 1930. Na de oorlog legde Schollaert in 1945 de dirigeerstok neer. Hij bleef echter tot het laatst toe voor de orgels actief. Dag in, dag uit was Schollaert bezig met noteren. Midden jaren vijftig was hij door ziekte al ernstig verzwakt en de laatste keer dat hij buiten kwam was in september 1957. Hij overleed op 9 februari 1958 in Aalst en ligt er heden samen met zijn partner begraven.


09/01/2023 : Wie kan een liedje voor carnaval maken met de sound van een kermis/dansorgel?

OPROEP : Wie kan een liedje voor carnaval maken met de sound van een kermis/dansorgel? De winnaar van het beste liedje trakteer ik op een etentje in taverne De Zwarte Kat.

Dat mag een wals, march of polka zijn op bestaande melodieën maar het mag natuurlijk ook een Oilsjterse bosjversie zijn. Ideeën, liedjes en samples kunnen bezorgd worden.

Contacteer orgelaalst@proximus.be

Volg de Facebook pagina : Mortier Orgel De Zwarte Kat & August Schollaert 1893-1975

De sound ❓Playlist 📲https://youtube.com/playlist…

Mortier Orgel De Zwarte Kat & August Schollaert 1893-1975

07/01/23 : De linjekes voor Aalst carnaval 2023 zijn gearriveerd

Wenst u graag eentje te bekomen dat kan dat voor 1€/stuk. Gratis kan door via mail de juiste antwoorden te geven op 3 vragen. Ontdek het verhaal over erfgoed, muziek en carnaval.

THEMA : De orgeldraaier en het verhaal van Mortier Orgel De Zwarte Kat & August Schollaert 1893-1975

🗣 Vraag 1 : Op welke 3 adressen heeft August Schollaert de ambacht, het maken van orgelboeken uitgevoerd?

🗣 Vraag 2 : Wanneer werd het orgel van De Zwarte Kat aangekocht en in welk jaar is het orgel verdwenen in Aalst?

🗣 Vraag 3 : Wat is de titel van een carnavalliedje uit Aalst dat verscheen op de LP L’Orgue Du Chat Noire d’Alost?

De antwoorden zijn te vinden in het online naslagwerk www.OrgelAalst.Wordpress.com

📲 Stuur de juiste antwoorden naar OrgelAalst@proximus.be

Bestellen en afhalen kan na afspraak.


30/12/2022 : Artikel : Aalstenaar August Schollaert. Maestro van de mechanische muziek.

Artikel over muziek heel lang geleden in mijn geboortestad Aalst.

Het tijdschrift Het Land van Aalst verscheen voor het eerst in 1949, kort na de oprichting van onze geschiedkundige vereniging. Sindsdien wordt ononderbroken om de drie maanden een nieuwe editie van het tijdschrift uitgebracht. Geschiedkundige artikels over het historische Land van Aalst vormen de kern van het tijdschrift. Het tijdschrift wordt uitgegeven door de geschiedkundige vereniging Het Land van Aalst, met steun van de Vlaamse Gemeenschap, de provincie Oost-Vlaanderen, Erfgoedcel Denderland, de steden Aalst en Ninove.

📲 lees het artikel onderstaand of digitaal via https://www.hetlandvanaalst.be/wordpress/tijdschrift/huidig-nummer/

5 maart 2022 : Het levensverhaal van Aalstenaar August Schollaert in een artistieke korte docu door De Werf Aalst, een film van Lukas De Cock naar het verhaal van Steven Keymeulen.

In dit laatste Winterfoor weekend brengen we jullie graag het levensverhaal van Aalstenaar August Schollaert. Wat beiden met elkaar te maken hebben kan je zelf ontdekken in deze unieke animatie video van Lukas De Cock! Een video die nooit tot stand zou zijn gekomen zonder de hulp en het gedetailleerde naslagwerk van Steven Keymeulen.

bekijk de docu via Facebook De Werf – Aalst : https://fb.watch/bEJtxTWXdb/


27 februari 2022 : Aalst Carnaval – Podcast

Over fanfares, pijporgels, ‘stroei meziekskes’ en het belang van een goeie Oilsjterse tekst: de hele geschiedenis van de carnavalsmuziek. Deze podcast van de Academie voor Carnavalskunsten is de derde in een reeks van vijf en is een initiatief van de stad Aalst, Erfgoedcel Denderland en Cultuurcentrum De Werf. Sprekers: Aalsterse carnavalskenners Jan Moens en Jan Louies. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap

Met o.a. Steven ‘Keimi’, Freddy Thybaert, Porteplum, Bart de Nys in samenwerking met De Werf – Aalst, Visit Aalst, Utopia Aalst, T Gasthuys Stedelijk Museum Aalst, Erfgoedcel Denderland, Stadsarchief Aalst

Beluister op Spotify: https://anchor.fm/cultuurcentrum-de-werf/episodes/De-muziek-van-carnaval–een-podcast-van-de-Academie-voor-Carnavalskunsten-Aalst-e1evm8a/a-a7g2lut

Beluister op Soundcloud: https://soundcloud.com/de-werf-aalst/de-muziek-van-carnaval-een-podcast-van-de-academie-voor-carnavalskunsten-aalst?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Beluister op Youtube: https://youtu.be/fBSq1nEZXGc


Mysteries ontrafeld, Mechamusica maandmagazine december 2021

Mysteries ontrafeld: Waar is het “Orgel van de Zwarte Kat” uit Aalst? Bedankt aan Mechamusica (Belgische vereniging voor Mechanische Muziek) voor de publicatie van hun maandmagazine december 2021. 🙏 Het orgel, de naam en de geschiedenis ervan zijn gelijkend aan deze van een Kuifje of Suske en Wiske strip. 🤣 Naast het orgel heeft de stad nog veel meer te vertellen over verdwenen erfgoed van draai-, kermis-, carrousel-, dans-, caféorgel. Ontdek de algemene website www.orgelaalst.wordpress.com of volg de Facebook pagina Mortier Orgel De Zwarte Kat & August Schollaert 1893-1958Een platenverzamelaar (MeMU-lid Steven Keymeulen) uit Aalst wil weten waar het “Orgel van de Zwarte Kat” is. De naam van dat instrument staat in het Frans en Engels op platen die de man de voorbije jaren op de kop tikte. Het orgel is al jaren spoorloos verdwenen. Een internationale speurtocht brengt uiteindelijk antwoorden. Steven Keymeulen is een muziekfreak en heeft een voorliefde voor Belgische muziek in het algemeen, en muziek uit zijn geboortestad Aalst in het bijzonder. Al jaren gaat hij overal in platenbakken snuffelen op zoek naar echte vondsten. Hij botste tientallen keren op de vermelding “Orgel van de Zwarte Kat”, in verschillende talen op platenhoezen uit de jaren 50. Op de platen die Keymeulen door de jaren heen verzamelde, staat orgelmuziek. Het zijn walsen en marsen die ouder zijn dan de platen zelf. De originele opnames staan op orgelboeken die muziek herhaaldelijk laat afspelen op waanzinnige instrumenten. Dit in een tijd dat er nog geen elektriciteit was en het opnemen van Belgische muziek op fysieke media nog in zijn kinderschoenen staat. Innovatief en van wereldklasse! Het DNAalst van folklore en feestmuziek. Ook is volgens Steven zeker dat er veel lokale- en carnavalmuziek is verbonden aan dit orgel. August Schollaert was een vaste klant in de café en kende het orgel goed. Vele van deze muziek met ponsgaatjes werd gearrangeerd, genoteerd en gemaakt in Aalst door August Schollaert en zijn partner, dit op 3 adressen! Echter is lokaal niets meer geweten over dit verdwenen werelderfgoed!? Volgens muziekarchivaris Steven hoort het orgel opnieuw in Aalst een plaats te krijgen! Het ontbreek hemzelf aan medewerking, centen en een mooie plaats om dit waar te maken. Het had eigenlijk 5 jaar geleden al moeten gebeuren maar iemand overtuigen hiervan is niet eenvoudig zo blijkt. Mogelijk duikt er een mysterieuze geldschieter op die dit erfgoed lokaal opnieuw kan herstellen zodat mensen kunnen genieten van dit pronkstuk. Radio 2 ontdekte dit onderzoek en naslagwerk op en nam contact. De website on onderzoek werd even offline gehaald, Steven bezorgde reporter Ward enkele contacten zodat deze zoektocht verder kon onderzocht worden. En jawel, Ward kon meer blootleggen. 📲https://radio2.be/…/waar-is-het-aalsterse-orgel-van-de… Met dank aan https://www.mechamusica.be voor dit artikel.

🗣Mysteries ontrafeld: Op naar het volgende mysterie uit Aalst… keep in contact! 🇧🇪

MechaMusica Contactdag – Zo 14-11-21 Arburo’s Tisselt – ‘Playing August Schollaert’

Contactmoment voor de leden en aspirant leden van MechaMusica in Arburo’s Place. Een nieuwe evenementenlocatie met zelfspelende muziekinstrumenten in Tisselt.

Belpop Bonanza Denderstreek – Vr 12-11-21 @ Cultureel Centrum De Werf Aalst

Met dank aan Cultureel Centrum De Werf – Aalst voor de Keimi [DJ-set] de Foyer met uitsluitend muziek uit Aalst. Het nummer Defille Des Nations op Orgel werd plots meegezongen.Ook bedankt aan Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing // Belpop Bonanza Denderstreek om een tipje van de sluier OrgelAalst te vermelden in de voorstelling. De reactie van de mensen was leuk waar te nemen. Wat prachtig dat de hele zaal meteen uit volle borst begon mee te zingen op de carnaval versie. Men is duidelijk al op de hoogte dat er in Aalst wat gebeurde rond orgels maar er is nog veel meer te ontdekken op deze website.

Het Laatste Nieuws – Weekendeditie 22-10-21 : artikel Rutger Lievens & JP Swirko

August Schollaert en het mysterie van het orgel van De Zwarte Kat: “Bekend tot in Japan, maar in Aalst kent niemand hem. Die man verdient een straatnaambord”

https://www.hln.be/aalst/august-schollaert-en-het-mysterie-van-het-orgel-van-de-zwarte-kat-bekend-tot-in-japan-maar-in-aalst-kent-niemand-hem-die-man-verdient-een-straatnaambord~a79c52a8/

Erfgoedcel Denderland : Nieuwsbrief oktober 2021

Ontvangt u de nieuwsbrief van Erfgoedcel Denderland? Deze publiceerde vandaag een oproep naar meer informatie over de verdwenen en vergeten Aalsterse orgelcultuur die ik onderzoek. Mogelijk zeggen de volgende namen jou iets? : Vereecken orgelbouwer, het orgel van De Zwarte Kat, August Schollaert, de Aalster Gavioli, Désire Goethals, Angelique en Dominique,… Zegt jou dit niets dan is dit te begrijpen want het was volledig uit ons geheugen gewist. Zoek ze maar eens op… 😉 Dit is heel interessante informatie betreffende geschiedenis, muziek, cultuur, erfgoed,… Dit in een tijd dat er nog geen elektriciteit was, het opnemen van geluid of productie van langspeelplaten nog niet aan de orde was. Het gebeurde onder andere in Aalst! August Schollaert oefende het beroep arrangeur/noteur/boeksteller uit op 3 plaatsen. Niets is erover terug te vinden maar het innovatie werk en de kwaliteit van zijn arrangementen en productief aantal orgelboeken met muziek was impressionant! Het erfgoed zit nu overal ter wereld verspreid bij verzamelaars en musea, bij ons lijkt het verdwenen en vergeten. Tijd om het lokaal verder te onderzoeken en in de aandacht te brengen! Met dank aan Erfgoedcel Denderland voor publicatie van de oproep!


LEZING : 9 september 2021 – Café De Gaadvis Rozemarijnstraat 4, 9300 Aalst, België

Avondlijke vertelling door Steven Keymeulen over het Muzikaal Erfgoed van de stad Aalst

Chipka stadsmagazine september 2021 : Orgel van De Zwarte Kat is terecht!

Chipka stadsmagazine april 2021 : Aalst vergeten orgelstad

RADIO 2 & VRT

Het orgel had een carnavalshit in 1957

Allereerste carnavalshit Aalst leeft verder als voetbalhymne: “Gemaakt op verdwenen orgel”

De allereerste opgenomen carnavalshit in Aalst, uit 1957, leeft nog altijd voort in de stad als supportslied van voetbalclub “Eendracht Aalst”. Dat blijkt uit onderzoek van Radio 2 in het kader van een verloren gewaand orgel uit de vorige eeuw. 

In 1957 werd Don Marco Prins Carnaval in Aalst. Het was een schuilnaam voor de jonge Marcel Henninck, toen was het nog gebruikelijk dat prinsen niet hun echte naam gebruikten. Naar aanleiding van de verkiezing tot prins werd voor het eerst in de geschiedenis van Aalst Carnaval een liedje uitgebracht dat overal en altijd afgespeeld kon worden, op LP.

Prins Carnaval 1957, Don Marco, in de feestkoets (de uiterst linkse passagier)verz. Stadsarchief Aalst, schenking Henninck

Het liedje kreeg de weinig originele titel “Prins Karnaval” en werd gecomponeerd voor een dansorgel dat sinds 1928 in café De Zwarte Kat stond, op de Grote Markt van Aalst. De opnames werden op plaat geperst en  vanaf 1957 kon het liedje overal gedraaid worden. De naam van de LP waar het nummer op terecht kwam, verwijst naar het intussen verdwenen orgel: “L’Orgue Du Chat Noir D’Alost – Valses Célèbres / Marches Célèbres Vol. 1”.

Beluister hier het fragment van het orgelnummer of lees eronder verder: 

Het oude liedje uit 1957 doet nu nog altijd mogelijk een belletje rinkelen in Aalst, zeker bij sportliefhebbers. Want, de klassieke orgelmuziek diende als basis voor het supporterslied van”Eendracht Aalst”. Het was kandidaat-prins caranaval Johny De Mol die het voor het eerst uitbracht in 1972 als “Iendracht Veroit”. Het nummer is echter bekend bij het grote publiek in de versie van Keizer Kamiel Sergaent uit 1991. De melodie is onmiskenbaar dezelfde als die van het liedje uit 1957. Zo leeft de oudste carnavalshit nu nog altijd verder. 

Beluister het fragement van “Iendracht Veroit” en ontdek de gelijkenis:

TV OOST : 14 februari 2021 – Aalst Carnaval Corona editie 2021

Weir Doeng Voesj is een twee uur durende show waarin Dennis De Wolf prominente figuren uit het carnavalsmilieu ontvangt. Tijdens de show krijg je beelden te zien van het stadsarchief die teruggaan tot de jaren dertig. Ook OrgelAalst.wordpress.com krijgt de nodige aandacht.

https://www.tvoost.be/programmas/tvoost-specials-weir-doeng-voesj-113429


TV OOST : 31 januari 2021

Wie Aalst zegt, zegt carnavalsliedjes. Maar wist u dat de basis van die liedjes wellicht komt van orgelmuziek uit de 19de eeuw? Een muziekarchivaris uit Aalst doet onderzoek naar zogenoemde mechanische orgelmuziek, uit een tijd dat er nog geen elektriciteit was om vinylplaten te maken.

https://www.tvoost.be/nieuws/muziekarchivaris-doet-onderzoek-naar-oorsprong-aalsterse-carnavalsliedjes-112637

Vlaamse orgelmailkrant : januari 2021

MechaMusica vzw News : december 2020

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag